- V I J E S T I -
XVI Festival 2017 - Otvoreni konkursi
Saturday, 11 February 2017
 
Poštovane i drage klape,

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da otvaranjem Konkursa zvanično počinjemo pripreme za naš XVI Međunarodni festival klapa Perast - 2017.
 
Ovdje možete naći konkurs za učešće, konkurs za novu klapsku pjesmu, formular prijave i pravilnik festivala.
 
  • Konkurs za XVI Festival 2017  -  download
  • Konkurs za NOVU KLAPSKU PJESMU  -  download
  • Prijava za XVI Festival 2017  -  download
  • Pravilnik XVI Festival 2017  -  download
 
Srdačno Vas pozdravljamo sa nadom skorog viđenja!
 
Festival klapa Perast
 
Umjesto zaključka
Thursday, 29 September 2016
O jubilarnom XV Festivalu prenosimo članak prof. Marine Dulović objavljen u listu „Hrvatski glasnik“ br.135-136, za juli-avgust 2016.
 

U saradnji sa JUK "Herceg fest" po prvi put u Herceg Novom, 1. jula je održano veče gdje su se kvalifikovale ženske klape. U prijatnom ambijentu parka ispred istoimene dvorane, publici su se predstavile klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: Besida (Klis), Dalmatinke (Split), Diva (Široki Brijeg), Kandelora (Zemunik), Libar (Privlaka), O'dive bell canto (Berane), Salona (Solin) i Skontradura (Dubrovnik). Program je nosio simboličan naslov "Pjesma nad Bokom" a u revijalnom programu je pored klape gosta Bukaleta iz Pazina nastupila i klapa Castel Nuovo. Plasman u finale su izborile klape Skontradura, Diva i Salona. 

Naredne večeri...

Detaljnije...
 
Službeni rezultati 2016
Tuesday, 09 August 2016

Poštovani,

službene rezultate XV Međunarodnog festivala klapa Perast 2016 možete vidjeti ovdje:

SLUŽBENI REZULTATI - PERAST 2016

SLUŽBENI REZULTATI - NOVA KLAPSKA KOMPOZICIJA 2016

 Hvala na posjeti.

 
Najava - FINALE !
Sunday, 24 July 2016
 
 
 
Izvještaj iz Kotora
Sunday, 24 July 2016
 
Kotor - Održan koncert crnogorskih klapa i promovisan CD
 
Povodom 15 – godišnjeg jubileja Međunarodnog festivala klapa Perast, u subotu je u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru održan svečani koncert najboljih crnogorskih klapa i promovisan dvostruki CD, sa 36 klapskih pjesama koje su izvođene na Međunarodnom festivalu klapa Perast.
 
Na koncertu su nastupile klape, O’ Dive Bellcanto (Berane), Castel Nuovo (Herceg-Novi), Jadran (Tivat), Bellezza (Tivat), Bisernice Boke (Kotor), Assa Voce (Podgorica), Alata (Podgorica), Maris (Kotor), Incanto (Kotor).
 
Koncert je otpočeo festivalskom himnom „Slava Perasta“ za koju je tekst napisao Božo Vodopija, u obradi Vicka Dragojevića, nakon čega je kotorska ženska klapa „Incanto“ izvela pjesmu „Bokeljska mornarica“, prema stihovima  pjesme koju je napisao pokojni dr. Miloš Miloševića, u obradi Mie Vidović, koja je izazvala oduševljenje publike.
 
Za finalno veče klapa u Perastu plasirale su se tri crnogorske klape O'Dive Bell Canto iz Berana, Klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog i klapa Jadran iz Tivta.
 
„Jubileji nas često ispune i tugom, jer nose sjećanje na prijatelje, saradnike i drage ljude, koji više nisu sa nama. Prije 15 godina, troje članova Društva prijatelja Perasta  i zaslužnih žitelja ovog baroknog bisera, oduševljeno su podržali zamisao da na pjaci pred crkvom Svetog Nikole organizuju smotru klapa – bili su to Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Braić. Spoznali su način da se Perastu vrati sjaj, da se uspavani grad oživi pjesmom. Svo troje su Festival, njihovo klapsko čedo njegovali srcem i radosno dijelili sa nebrojenim zaljubljenicima u Perast i Boku. Mi iz Festivala nastavljajući tu lijepu zamisao i uspomenu na njih dijelimo sa vama“ - kazao je između osztalog izvršni direktor Festivala klapa Perast, Mikan Kovačević.
 
Dodijeljene su zahvalnice svima koji pomažu i podržavaju Međunarodni festival klapa  Perast. Posebno priznanje dodjeljeno je PAM-u Crne Gore koje  je primila Merima Njegomir, poznata muzička umjetnica.
 
Festival klapa koji ove godine proslavlja svoju 15. godišnjicu postojanja, u proteklim godinama ugostio je čak 297 klapa iz Crne Gore i regije, objavio četri izdanja časopisa „Lirica“, i od kad je uveo kategoriju Nove klapske pjesme s temom o Boki, moru i pomorstvu  dobio je 53 nove bokeške pjesme.
 
Finale jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa Perast 2016. biće održano 29 – 30. jula na Trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu.
 
( Izvor :  BOKA NEWS,  Miro Marušić )
 
 
ALATA – izvrsna klapa iz Podgorice Kotor 16.jul
 
Program - Kotor
Sunday, 24 July 2016
 
Program možete preuzeti >>OVDJE<<
 
Najava - Kotor
Saturday, 23 July 2016

 
Izvještaj iz Tivta
Saturday, 23 July 2016

2. JULA U TIVTU ODRŽAN KVALIFIKACIONI KONCERT MUŠKIH KLAPA

U finale otišli "Kožino" i "Bukaleta"

Uokviru 15. međunarodnog festivala klapa u Perastu na Ljetnjoj pozornici sinoć je održan kvalifikacioni koncert muških klapa, u organizaciji NVU Međunarodni festival Klapa Perast i Centra za kulturu Tivat.

Takmičile su se klape: Bukaleta -Pazin (Hrvatska), Morbin - Humac na Braču (Hrvatska), Okruk - Okruk donji (Hrvatska), Grga - Posušje (Bosna i Hercegovina), Bošket - Zagreb (Hrvatska), Jacera - Šibenik (Hrvatska), Sveti Nikola -Metković (Hrvatska), Kožino - Kožino (Hrvatska).

Za finale su se plasirale klape Kožino i Bukaleta. 

Gosti večeri su bile  tri  ženske, prvoplasirane  klape  sa jučerašnjeg koncerta u Herceg Novome : Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz Širokog Brijega i Salona iz Solina.

- Bila je sjajna noć. Pored muških klapa koje se takmiče, čuli smo i sve naše klape iz Boke, to jest Crne Gore. U super finale odlaze klapa Kožino na prvom mjestu i klapa Bukaleta koja je bila druga. Mislim da se i publika pitala da bi bilo tako. Ovo je već postao festival koji se cijeni u cijeloj regiji. Znamo da smo uspjeli i da smo na pravom putu. I crnogorske klape su u samom vrhu - rekao je Jasminko Šetka, umjetnički direktor festivala u Perastu.

-Želim da se zahvalim festivalu klapa Perast što su izabrali da Tivat bude domaćin ovog kvalifikacionog koncerta muških klapa. Pored toga što je Tivat grad pozorišta on je i grad muzike. Ove godine slavimo 125 godina od začetka muzike, od osnivanja orkestera Antona Želalića. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i naredne godine - poručio je prisutnima Vojislav Kaluđerović, direktor Centra za kulturu Tivat. 

- Lijepo nam i Crnoj Gori, u Tivtu se zaista lijepo osjećamo. Možda jer smo okruženi dobrim ljudima. Festival u Perastu se popeo na zavidnu visinu u zadnje dvije godine. Drago mi je zbog toga. Naša klapa djeluje preko deset godina. Zvali smo se "Sveti Petar u šumi" a sad "Bukaleta". Ja ih vodim pet godina. Njegujemo klapsku tradicionalnu pjesmu, nešto malo i popularnu, zbog finansija. Pjevamo i po svadbama. Klapska pjesma u Istri se dosta cijeni - istakao je Danijel Dražić iz klape "Bukaleta".

- Osjećam se izvanredno jer razvoj našeg festivala u Perastu ide stepenicu više. Stalno su novi izazovi. Ovo je drugi kvalifikacioni koncert, treći će biti 16. pa,29.i 30.jula finale. To će biti vrh svih naših napora - rekao je Milan Mikan Kovačević u ime organizatora festivala.

( Izvor : DAN  5.jula 2016.)

 

 

Tivat 2 jula , Umjetnički direktor Festivala Jasminko Šetka čestita plasman u Finale klapi Bukaleta.  

 
Program - Tivat
Saturday, 23 July 2016
 
Program možete preuzeti >>OVDJE<<
 
Izvještaji iz Herceg Novog
Saturday, 23 July 2016
 
 
U okviru jubilarnog XV Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. za ljubiteljie klapske pjesme, u parku Boka u Herceg Novom, biće večeras upriličen prvi od predviđenih osam klapskih koncerata.

Riječ je o koncertu „Pjesma nad Bokom“, koji će predstavljati kvalifikacije ženskih klapa iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na platou parka nastupiće večeras :  BESIDA (Klis, Hrvatska), klapa DALMATINKE (Split, Hrvatska), klapa DIVA  (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina), klapa KANDELORA (Zemunik, Hrvatska), klapa LIBAR (Privlaka, Hrvatska), Klapa O’DIVE BELL CANTO (Berane, Crna Gora), klapa SALONA (Solin, Hrvatska) i klapa SKONTRADURA (Dubrovnik, Hrvatska). Gost koncerta biće klapa BUKALETA (Pazin, Hrvatska), a u revijalnom programu nastupiće klapa CASTEL NUOVO iz Herceg Novog.

Početak koncerta najavljen je za 21 h, a suorganizator je JUK Herceg Fest.

( Izvor : JADRAN RADIO HERCEG NOVI )

  --------------------------------------------------------------------

02. JULA PERAŠTANSKI FESTIVAL KLAPA  – PJESMOM OBGRLIO  BOKU

 
  Početak koncerta u Herceg Novome: Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala
Stevan Koprivica , direktor Herceg Festa,
Jasna Stijović , voditeljka
 

U okviru jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. ljubiteljima klapske pjesme, publici i gostima u Boki  biće ovog ljeta  ponuđeno čak osam koncerata  –  sinoć je realizovan jedan u Parku „Boka“  u saradnji sa JUK „Herceg fest“  kao suorganizatorom i uz podršku hercegnovske opštine.

Riječ je bila o  kvalifikaciji ženskih klapa iz čitavog regiona, pod nazivom „Pjesma nad Bokom“ a  za završnicu ovogodišnjeg festivala u Perastu. Pobjedile su Dubrovčanke i klapa Skontradura, a nama je ocjenu ovog festivalskog programa dao direktor manifestacije Milan Kovačević.

-Vrlo smo zadovoljni zato što smo dobili izvanredne klape, zato što smo otvorili mogućnost da sa Herceg Novim, Kotorom i Tivtom , Peraški Festival proširimo na Boku. Zadovoljan sam, a mislim  da naši prijatelji  i suorganizatori  iz Herceg Festa nisu očekivali ovakav nivo, pa je i to  motiv više  i podstrek da to sledeće godine napravimo na nivou kakav zaslužuje Herceg Novi kao buduća Evropska prijestonica kulture.  Ja ise inače zalažem za to da među bokeškim opštinama nema tenzija nego da sarađujemo, jer imamo šta da ponudimo čitavom svijetu, kaže Kovačević.

Koliko je festival u Perastu značio za klapsku  pjesmu, očuvanje muzičke kulture i tradicije Boke, Kovačević ovako objašnjava:

– Kada sam prije sedam, osam godina odlučio da vidimo koliko imamo bokeških pjesama, moji prijatelji koji se time bave  i ja  napravili smo spiak i bilo ih je tridesetak, danas ih imamo 300.

Proradi mašta ali i sjećanja.

– Nije riječ ni samo o sjećanjima. U  Crnoj Gori nije niko znao da u Zagrebačkoj Akademiji, u njihovom arhivu ima sveska Ludviga Kube, na naslovu piše 161 pjesma ali je sačuvano 155 od prije 108 godina. Već smo napravili oko 90 obrada tih pjesama i tako ih oživjeli, otvorili kovčeg sa blagom, i poč U gradu već komentarišu da je lijepo čuti ove melodije, da jte uljepšali noć u Novom.

– Srce mi je puno jer smo baš to i htjeli. Nije Herceg Novom nepoznata klapska pjesma. Ima u Lirici br.3 koja je bila  posvećena bokeškim autorima 20.vijeka i Novljana, među njima je Dragan Rakić, Minja Vučetić koji je radio sa Starim kapetanom, naš najplodniji autor koji je napravio 16 pjesama. Po prvi put smo sakupili njegove pjesme na jednom mjestu. Imamo bogatstvo i čime da se dičimo, i meni je drago da smo doprinjeli tom mozaiku koji gajimo u Boki.

Kako će se Festival ove godine razvijati?

Finale je u Perastu 29. i 30.jula prije toga je 16.jula je koncert deset najboljih crnogorskih klapa, ujedno promovišemo dvostruki CD , 15 godina postojanja sa 36 pjesama. Osam  bokeških, isto toliko Kubinih obrada, osam novih kompozicija, imamo ih 53 koje su premijerno izvedene u Perastu, osam zavičajnih pjesama bokeških i crnogorskih obrada  klapa iz Šibenika ili Slovenije. CD će biti naše zvučno ogledalo, ogledalo onoga što smo uradili. Kiraj jula je  finale sa, sada već 14 klapa, poslije toga 27. i 28.avgusta poklanjamo Perastu i Kotoru dva koncerta sa proslavljenim klapama  iz Splita i Rijeke, a poslije svega  nadam se da se vidimo opet sledeće godine u Herceg Novom, poručio je Milan Kovačević.

Na koncertu „Pjesma nad Bokom“ predstavile su se  klape: BESIDA  iz Klisa,  DALMATINKE  iz Splita, DIVA, iz Širokog Brijega,  KANDELORA iz Zemunika,  LIBAR  iz Privlake,  O’DIVE BELL CANTO iz Berana, SALONA iz Solina i SKONTRADURA iz Dubrovnika.

Učesnike i publiku pozdravili su sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Tamara Lepetić i direktor JUK Herceg fest Stevan Koprivica.  Gost na večeri „Pjesma nad Bokom“  bila je  klapa Bukaleta iz Pazina, a u revijalnom programu nastupili su i Novljani.

Peraštanski festival započet prije 15 godina kao revijalni, skroman i bez mnogo pompe u međuvremenu je postao prepoznatljiv u regionu kao manifestacija koja štiti muzičku kulturnu baštinu ali i   značajno obogaćuje  turističku  i kulturnu ponudu u Boki. Podsjetićemo i da poslije petnaest godina  festivalska biblioteka sadrži već 300 bokeljskih i crnogorskih klapskih pjesama – tradicionalnih, izvornih i savremenih, autorskih  – a to muzičko blago nema cijenu.

( Izvor RADIO HERCEG NOVI ,  2 .jula )

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 10 of 60
RocketTheme Joomla Templates